Een vliegtuig gebruiken als vervoermiddel is niet meer weg te denken in deze tijd. Waar vliegen in de beginjaren nog alleen voor de elite bedoeld was, is het nu de normaalste zaak van de wereld om te vliegen. Om gebruik te maken van het vliegtuig is het natuurlijk wel noodzakelijk om een vliegticket te hebben. Je hoeft niet bang te zijn dat je geen vliegticket kunt vinden, er zijn namelijk vliegtickets verkrijgbaar in overvloed.

Verschillende soorten vliegtickets

Een vliegticket wordt door het reisbureau of luchtvaartmaatschappij uitgegeven. Met dit vliegticket haal je jouw boardingpass bij het vliegveld. Dit is het bewijs waar je mee het vliegtuig in kan. Het boeken van een reis kan soms lastig zijn. Als je bijvoorbeeld een wereldreis wil maken en verschillende bestemmingen wil aandoen heb je misschien wel meerdere vliegtickets nodig. Je kunt er dan voor kiezen om enkele reis vliegtickets te boeken of om een retour vliegticket te boeken. Voor een wereldreis kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om een wereldticket te boeken. Dit ticket biedt je de mogelijkheid om meerdere bestemmingen aan te doen voor een vaste prijs. Je kunt bij het selecteren van het juiste ticket kiezen hoeveel bestemmingen je wilt aandoen.

Kies je voor economy of toch business class?

Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je een keuze maken tussen verschillende klassen. Met een goedkoop vliegticket heb je in veel gevallen een economy vliegticket. Maar misschien wil je wat meer luxe aan boord? Dan kun je kiezen voor een eersteklas vliegticket of een business class vliegticket. Bij deze vliegtickets zul beduidend meer geld kwijt zijn om te vliegen. Je krijgt hiervoor uiteraard meer luxe dan bij een goedkoop ticket. Bij een lange vlucht naar bijvoorbeeld Bali kan het fijn zijn om meer beenruimte te hebben.

Het e-ticket

Sinds 2008 mogen luchtvaartmaatschappijen geen papieren tickets meer uitgeven. Vanaf 2008 is het alleen nog toegestaan om e-tickets uit te geven. Met de invoer van de e-tickets wordt er jaarlijks ruim 3 miljard dollar bespaart door vliegtuigmaatschappijen. Het produceren van een papieren kostte ongeveer 10 dollar. Met het e-ticket kost dit de luchtvaartmaatschappij nog maar slechts 1 dollar per ticket. Door de invoering van de e-tickets hoeft men niet meer het ticket op te halen bij een reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Wanneer je het ticket kwijt raakt kun je het vliegticket gemakkelijk opnieuw printen of aanvragen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om in te checken via een mobiele applicatie. Ook het laten zien van jouw ticket kan via jouw mobiel. Echter wanneer je mobiele telefoon leeg is, kun je jouw vliegticket niet meer laten zien. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw e-ticket ook geprint bij je hebt.

Check je ook vooraf in?

Met een vliegticket is het veelal mogelijk om vooraf al in te checken bij de luchtvaartmaatschappij. Dit bespaart jou veel tijd op de luchthaven. Je hoeft dan alleen mogelijk je ruimbagage af te leveren. Met het e-ticket kun je ook van te voren jouw stoel in het vliegtuig al reserveren. Een vliegticket staat altijd op naam van een persoon. Het is belangrijk dat je jouw naam goed invult. Vul dan ook altijd de naam die op je paspoort of ID-kaart staat in bij het boeken van een vliegticket. Voor het wijzigen van een naam rekent de luchtvaartmaatschappij hoge kosten.

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs!

Voor een reis binnen Europa is het voor mensen uit Nederland alleen noodzakelijk om een ID-kaart als identificatie te gebruiken. Ga je bijvoorbeeld een stedentrip maken naar Berlijn, dan is het handig om een ID-kaart bij je te hebben. Maak je een reis je buiten Europa? Dan is het noodzakelijk om je te kunnen legitimeren met een paspoort.