De laatste jaren trekken steeds meer mensen er op uit om de sneeuw en kou te trotseren in de bergen, oftewel ze gaan op wintersport! Maar waarom gaan wij in grote getalen naar de bergen en zingen we daar de slechtste après-ski liedjes mee? Om daarachter te komen nemen we je graag mee naar de wondere wereld van het wintersporten!

Geschiedenis van de wintersport

In het begin was wintersporten eigenlijk geboren uit noodzaak voor tijdens de koude wintermaanden. Het zijn namelijk alternatieve transportmiddelen als de wegen niet meer met de auto of fiets begaanbaar zijn. Zo is in Nederland het schaatsen ontstaan en in de alpen en Scandinavische landen het skiën. Later is bij het wintersporten het snowboarden uitgevonden.

Toen wintersporten niet meer uit noodzaak hoefde worden gedaan ontstond de toeristische tak van wintersporten. Dit was vroeger veelal voor de rijke buitenlanders, die dan eind 19de eeuw in Zwitserland zich konden vermaken op de lange latten.

Nu is wintersporten toegankelijk voor alle bevolkingsgroepen en hoef je niet meer stinkend rijk te zijn om op wintersportvakantie te kunnen. Ook hoef je niet meer ver weg om lekker in de sneeuw te sporten. zo kan je bijvoorbeeld redelijk in de buurt van Nederland naar Winterberg, een fijne wintersportbestemming of kan je in één van de vele skihallen in Nederland je kunsten vertonen.

Skieën of toch snowboarden?

Nu de waarom en vanaf wanneer vraag van het wintersporten duidelijk is heb je natuurlijk de volgende dringende vraag, ga ik voor ski’s of toch voor een snowboard? Natuurlijk helpen wij je graag bij deze keus.

De oudste wintersport in de bergen is natuurlijk skiën. Daarom zal het je vast niet verbazen dat de meeste mensen hiervoor kiezen tijdens hun vakantie. Die andere wintersport mogen we natuurlijk ook niet vergeten,snowboarden. Snowboarden is de laatste tijd steeds populairder aan het worden, vooral onder jongeren. Dit komt voornamelijk doordat snowboarden je de vrijheid geeft om gave truck en coole sprongen uit te voeren.

Waar moet je rekening mee houden voordat je de berg afgaat?

Bij beide sporten zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Mocht je een beginnend skiër of snowboarder zijn, neem dan zeker les. Denk niet dit doe ik wel eventjes, want dan vind je het gegarandeerd minder leuk. Met het lessen ontmoet je leuke nieuwe mensen en leer je de basis van het skiën, waardoor ook jij later zo van de zwarte piste af kan roetsjen.
  • Daarnaast zijn goede kleren, helm en zonnebril of skibril belangrijk. Zorg ervoor dat je geen kou vat op de berg, door een lekkere warme poelie en thermo ondergoed te dragen. Ook is het tegenwoordig steeds vaker verplicht om een helm te dragen tijdens het skiën of snowboarden. De skibril of zonnebril zorgt ervoor dat je niet wordt verblind door de sneeuw en als gevolg daarvan een naar ongeluk krijgt.
  • Laat je bij het zoeken van de ski’s en skischoenen adviseren door een expert. Hierdoor voorkom je dat je bindingen van je ski losschieten als je naar beneden gaat en dat je verkeerde ski’s koopt of huurt. Ditzelfde geldt wanneer je snowboardschoenen of je board huurt.

Veel plezier op je skivakantie!

Last but not least willen we je natuurlijk niet één van de leukste dingen van de snowboardvakantie onthouden, de après-ski. Dit wordt niet in elk land en skigebied gedaan, dus let goed op voordat je een keuze maakt. Zo wordt er in de Franse skigebieden een stuk feest gevierd dan in Tirol. Maar of je nou een rustige skigebied of een skigebied met veel feesten kiest, pas altijd op als je van de piste af gaat!